Prezentare proiect “Educație antreprenorială bazată pe inovare și dezvoltare durabilă – România Start Up Plus” – proiect implementat de REDIS CONSULT SRL și CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE BRAȘOV.
Camera de Comerț și Industrie Brașov și REDIS CONSULT implementează proiectul “Educaţie antreprenorială bazată pe inovare şi dezvoltare durabilă – România Start Up Plus” – ID 105330, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toţi, Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor, Prioritatea de investiții 8.iii: Activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană, contract: POCU/82/3/7/105330.
Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea competenţelor antreprenoriale bazate pe inovare şi dezvoltare durabilă pentru 300 de persoane din Regiunea de Centru, în vederea încurajării antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin înființarea a 36 de noi întreprinderi cu profil non agricol în zona urbană și subvenționarea acestora cu cca 33.300 euro prin schema de ajutor de minimis Romania Start Up Plus.
Grupul țintă al proiectului vizează un număr de 300 de persoane, cu vârsta peste 18 ani, ce îsi au reşedinţa sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban, în Regiunea Centru, intenţionează să înfiinţeze o afacere nonagricolă în mediul urban şi au absolvit minim 10 clase. În cadrul proiectului nu vor face parte din grupul tinta, tinerii NEETs, cu vârsta între 16 – 24 ani, care nu urmează nicio formă de învatamânt şi nici nu au un loc de munca.
Grupul ţintă al proiectului va fi format din persoane fizice: şomeri, persoane inactive (persoane cu vârsta între 18-64 de ani, care nu se încadrează nici în populaţia ocupată şi nici în cea aflată în şomaj – studenţi, persoane casnice) şi persoane care au un loc de munca (incluzând şi persoanele care desfăşoară o activitate independentă – persoane fizice autorizate, titulari ai întreprinderilor individuale şi membrii întreprinderilor familiale).
Etapele de desfasurare a programului:
In cadrul schemei de antreprenoriat, exista trei etape cadru de implementare:
Etapa I – Formare antreprenorială
In cadrul acestei etape beneficiarul contractului de finantare va selecta cel putin 300 de persoane care să participe la programe de formare profesională cu module teoretice și practice în perioada martie-noiembrie 2018, în cadrul a circa 15 grupe de curs a câte 20 de persoane.
Dintre cele 300 de planuri de afaceri rezultate la finalul cursurilor, minimum 36 de planuri vor trebui aprobate pentru a fi finanțate. Durata de implementare a acestei etape este de maximum 12 luni de la data de începere a proiectului.
Grupe de curs derulate:
G1 – 17.05-23.05.2018
G2 – 05.06.-12.06.20218
G3 – 04.07.-10.07.2018
G4 – 20.07.-26.07.2018
G5 – 24.08-30.08.2018
Etapa a-II-a – Implementarea planurilor de afaceri
După înființare, întreprinderile nou create trebuie să-și continue activitatea pentru o perioadă de minimum 18 luni, dintre care minim 12 luni în etapa a doua.
Toate plățile aferente înființării și funcționării întreprinderilor nou create trebuie efectuate în cadrul primelor 12 luni de funcționare.
În perioada ulterioară de sustenabilitate (minim 6 luni), se va asigura continuarea funcționării afacerii și menținerea locurilor de muncă nou create. Durata de implementare a acestei etape este de maximum 18 luni de la data finalizării primei etape.
Etapa a-III-a – Monitorizarea funcționării și dezvoltării afacerilor finanțate
În această etapă se va urmări atingerea tuturor obiectivelor și indicatorilor asumați prin proiect.
Durata maximă de implementare a acestei etape este de maximum 6 luni de la data finalizării celei de-a doua etape cadru.